Stage 2 MW

Stage 2 is een essentiële schakel in de beroepsopleiding van de student, waarbij de integratie van theorie en praktijk essentieel is. Deze vorm van leren in de praktijk wordt gestuurd door de stagebegeleid(st)er en de praktijklector. De stagebegeleid(st)er begeleidt het leerproces van de stagiair op de stageplaats. De praktijklector is de supervisor en beoordelaar op school.



Supervisie is het proces dat studenten ondersteunt in het ontwikkelen van kritische reflecties op hun groei tot beroepspersoonlijkheid.

Stageopdrachten

Om de nodige competenties te verwerven van een startende maatschappelijk werker krijgt de stagiair/e taken en verantwoordelijkheden in het ruime vakgebied van het maatschappelijk werk.


De verwachtingen t.a.v. de stageplaats kunnen als volgt worden samengevat:

  • Studenten moeten in belangrijke mate aan hulpverleningsactiviteiten kunnen participeren.
  • Studenten zullen ook ingeschakeld worden in de dagelijkse werking van de stageplaats. De stage kan dus niet opgevuld worden met specifieke, eerder van de gewone werking te onderscheiden opdrachten zoals een onderzoek.
  • Studenten krijgen de kans op eigen tempo een aantal activiteiten te ontwikkelen, zodat ook een diepgang gegarandeerd wordt. Stage mag geen routine worden. De inschakeling in de dienst of instelling mag dus niet zo strak worden dat geen tijd meer blijft voor reflectie en evaluatie.
  • In principe wordt verwacht dat een maatschappelijk werk/st/er, bij voorkeur voltijds, de stagebegeleiding waarneemt. Zelfs wanneer stagebegeleiding de collectieve verantwoordelijkheid is van verschillende beroepskrachten, wordt een eindverantwoordelijke aangeduid. In de stagebegeleiding moet dus hoe dan ook tijd en energie gestoken worden. Stagiair/es kunnen geenszins beschouwd worden als hulpjes op de dienst. Integendeel, stagiair/es begeleiden, vraagt een investering van de dienst.
  • Stageplaatsen werken mee aan de opleiding. Dit betekent:
  • dat de stageleid/st/er bereid is samen met de praktijklector en student/e de stage te evalueren en bovendien deze evaluaties vooraf voor te bereiden;
  • dat men bereid is mee te werken aan het tot stand komen van het eindwerk.


Stagebegeleiding

Om het leerproces van de stagiair/e zo optimaal mogelijk te laten verlopen, wordt het ‘leren door ervaring’ gecoacht door een begeleid/st/er op de stageplaats en een praktijklector van de hogeschool. Belangrijk is dat de betrokken partijen, student, praktijklector en de stagebegeleid/st/er-eindverantwoordelijke vooraf met elkaar duidelijke afspraken maken omtrent de leercondities.

Verwachtingen t.a.v. de stagebegeleid/st/er

Van de stageleid/st/er wordt verwacht dat hij/zij:

  • Een degelijke introductie organiseert op de dienst, onder meer door:
  1. een kennismaking met collega's, informatie over doelstellingen, werking en structuur van de dienst, inzage in teksten, verslagen…;
  2. een kennismaking met de sector via contacten met andere instellingen, het bijwonen van studiedagen…
  • Hulp verstrekt bij het opstellen van een planning van de activiteiten en opdrachten van de stagiair/e.
  • Op regelmatige basis een werkbegeleiding aanbiedt, met name een voorbereiding, evaluatie en opvolging van de concrete opdrachten van de stagiair/e. Ook wordt aandacht besteed aan het methodisch optreden van de stagiair/e maar ook van de stageleid/st/er. Stagiair/e/s leren immers niet enkel uit evaluaties van het eigen optreden maar ook uit confrontaties met het optreden van de stageleid/st/er.
  • Enkele globale evaluaties van het stageproces organiseert aan de hand van door stagiair/e ingebrachte ervaringen en de aandachtspunten van het evaluatieschema van de hogeschool.
  • Na de noodzakelijke inwerktijd een aantal activiteiten zelfstandig door de stagiair/e laat uitvoeren, bijvoorbeeld: permanentiebeurten, intakes en gesprekken met cliënten, telefoneren, vergaderingen leiden, verslagen van vergaderingen maken, een dossier samenstellen, enz.
  • De mogelijkheid biedt om de werking van de dienst van nabij mee te maken bijvoorbeeld door deelnames aan werk- en teamvergaderingen, de verslagen van de Raad van Beheer ter beschikking te stellen… en aandacht te genereren voor interne en externe beleidsmatige aspecten.
  • De student helpt bij de integratie tussen theorie en praktijk door ervaringen van de student binnen de opleiding bespreekbaar te stellen.

Verwachtingen t.a.v. de praktijklector

Van de praktijklector wordt verwacht dat hij/zij:

  • stagemogelijkheden prospecteert en de studenten hierover informeert;
  • stages toewijst aan stagiair/es;
  • de stageleiding en de student informeert over de opvatting en inhoud van de beroepsstage, het eindwerk en de nodige administratieve formaliteiten helpt vervullen;
  • de stagiair/e begeleidt in zijn leerproces doorheen de verschillende fasen in de beroepsstage, de hieraan verbonden opdrachten bespreekt en quoteert;
  • de stage evalueert met stageleid/st/er en stagiair/e en deze evaluatie nadien omzet in een beoordelingsverslag;
  • de punten toekent voor het geheel van de beroepspraktijk.

Verwachtingen t.a.v. de student

Van de student wordt verwacht dat hij/zij:

  • Leerdoelen formuleert i.f.v. te verwerven competenties van een startende maatschappelijk werker.
  • Zijn/haar leerproces actief en zelfstandig (uiteraard in overleg met de stageleid/st/er en praktijklector) vorm geeft.

Supervisie

Nota over supervisie voor studenten.

Download de studentennota

Verwachtingen t.a.v. de stageplaats 

De stageplaats moet binnen het werkterrein van het maatschappelijk werk in ruime zin kunnen gesitueerd worden. Studenten vinden stages in de verschillende sectoren van het maatschappelijk werk, zowel in overheidsdiensten, in verenigingen zonder winstoogmerk als in instellingen van openbaar nut.



De stagetoewijzing gebeurt in onderling overleg tussen stageleid/st/er, praktijklector en stagiair/e.